Projects

What We Do

Kaiapoi High School

Following the successful delivery of a new early learning centre on campus in 2018, Brosnan was re-engaged to construct a new gymnasium and adjacent sports courts for Kaiapoi High School.

The new, 1200 square metre building is an all LVL timber structure of specific engineering design featuring exposed portal columns and rafters and joinery grade ply linings. The layout accommodates male and female changing rooms and storage areas on the ground floor with two additional storage areas to the first floor.

Catering for basketball, netball, volleyball and badminton the facility will also house an electronic scoreboard and bleachers seating to cater for up to 300 people during sports events. Outside, the new landscaped entry will include four large Gabion baskets with feature hardwood seating and decorative concrete paving to the entrance and surrounding hard landscaping.

Brosnan’s aptitude for thinking laterally is evident in the approach we have taken to this project. In order to meet the client’s tight delivery schedule, the team developed a methodology whereby the building’s roof and changing rooms will be assembled as “construction components” on the ground adjacent to the gymnasium—once constructed the two roof sections and changing rooms will be craned into place. Employing this method as opposed to a traditional method of individual member assembly has provided the client with the most cost-effective methodology and most efficient construction program.

The team has worked hard to minimise risk and disruption whilst working within a busy, operating school environment and, despite the unanticipated challenge of discovering asbestos in an old double garage on site, the project remains on-track to meet its strict completion date.

Brosnan Construction, the MOE and Kaiapoi High School have collaborated closely with the design team to deliver what will become a quality, long-term asset to benefit both the school and the surrounding community. As Brosnan’s second project on this campus, we are proud of the ongoing positive relationship our team has developed and continues to maintain with the school and its close neighbours.

PROJECT

Kaiapoi High School

TYPE

Education

CLIENT

Ministry of Education

LOCATION

Waimakariri

STARTED

October, 2018

COMPLETED

June, 2019

BUDGET

$3,200,000

Other Projects

Auckland Zoo Small Mammals Holding Facility

Auckland Zoo Small Mammals Holding Facility

Brosnan engaged with Auckland Zoo and Regional Facilities Auckland to construct a new off exhibit holding facility designed for small mammals. The facility has five holding areas all with access from a main services corridor with double doors, into a covered and enclosed holding pen and a cage area with shallow pond at the opposite end. Each holding pen has a bunded upstand and separate drainage to prevent any cross contamination.

Read More

Camp Glenorchy Market Place

Camp Glenorchy Market Place

Designed to be a world-class demonstration of sustainability, Camp Glenorchy and Glenorchy Marketplacce will give visitors a unique opportunity to experience living in harmoney with nature.

Read More

Tamaki Primary New Classrooms and Special Needs Satellite Unit

Tamaki Primary New Classrooms and Special Needs Satellite Unit

The ever-growing population of New Zealand means that our educational facilities are under constant review as the student roll also continues to grow. Add to that the requirement to cater for students with special needs and you have a project brief which is far from straightforward, including three additional classrooms and a special needs satellite unit, with related ancillary spaces.

Read More

North Shore Hospital Building 5

North Shore Hospital Building 5

North Shore Hospital Building 5 was constructed in the 1960’s for the purpose of being occupied as staff accommodation. The structure of the building consists of an inadequately filled concrete masonry reinforced exterior cladding with a hollow clay block used as formwork for the 70mm concrete floors. The 2nd story resides of a mix of internal concrete brace walls and structural timber holding the light weight roof. The new purpose of the building is to create a hospital outpatients ward on level zero and offices and teaching facilities on level one and two.

Read More